3D Baskı ile ilgili Bilmek İstedikleriniz

İçindekiler

3D Baskı Nedir?

3baskı 3 boyutlu yazıcı teknolojileri 1970’lerin sonlarında ortaya çıkmasıyla kullanılmaya başlanmış bir kavramdır. Daha ziyade büyük işyerlerinde ve arge merkezlerinde  20 yılı aşkın süredir kullanılmakla birlikte günümüzde geliştirilen kullanımı pratik yazıcılar sayesinde daha geniş kitlelere hitap etmektedir. 3D Baskı ya da 3 boyutlu baskı teknolojileri sayesinde eklemeli imalatta yeni bir yöntem olarak yerini almaktadır. 3D baskı / 3D printer, bilgisayar ortamında tasarlanan modeli katmanlar halinde oluşturarak 3 boyutlu gerçek objeye dönüştürür. Bu haliyle yeni sanayi devriminin öncü trendi haline gelmiştir.

3D Baskı Teknolojileri nelerdir?

3d Baskı teknolojileri SLS, SLA ve FDM olmak üzere ana kategoride tasnif edilmektedir. Bunlardan Selective Laser Sintering (SLS) teknolojisini 1979’da Dr. Carl Deckard ve Dr. Joseph Beaman tarafından  geliştirdi. Bu teknoloji, yüksek enerjili lazer ışınları yardımıyla plastik, cam, metal ya da seramik malzemeden oluşan ince partiküllerden 3 boyutlu katı modelin üretilmesini sağlamaktadır. SLA teknolojisi ise 1987 yılında Charles Hull, reçine malzemenin lazer yardımıyla katman katman katılaştırılması esasına dayanan bir teknoloji olarak 3d baskı dünyasında yerini aldı. Günümüzde en yaygın şekilde kullanılan FDM Fused Deposition Modelling Teknolojisi ise 1989’da ortaya çıktı. Teknoloji üretilecek modele sonradan sökülebilen destek yapıları örmeyi içeren bu teknoloji  3d baskı dünyasında S. Scott Crump tarafından, Stratasys isimli 3D Yazıcı şirketi ile yerini aldı. Günümüzde en çok tercih edilmesinin bir sebebi ise  daha uygun fiyatlı çözümler sunabilmesidir.

 3D Baskı hizmetini nasıl fiyatlandırıyorsunuz?

3D Baskı fiyatı kullanılacak teknolojiye göre değişiklik göstermektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi 3D baskı hizmetleri birbirinden farklı birçok teknolojiyi bünyesinde barındırmaktadır. Her bir teknolojimizde kullanılan malzeme çeşidine, miktarına, makinenin çalışma saatine ve üretim yapılırken kullanılan ek malzemelere gibi birçok kriterin bir arada düşünülmesi ile göre fiyatlandırma yapmaktayız.

Fiyatlandırmayı etkileyen en önemli nokta, parçanın geometrisi ve seçilen malzemedir. Sizlerden girdi olarak parçanın stl veya obj uzantılı tasarım datasını alarak, geometriyi kontrol edip, seçili malzemeye göre otomatik fiyat belirlemekteyiz.

Katmanlı İmalat nedir?

Katmanlı İmalat CNC Frezenin tersine, katman bazında malzeme eklenen bir süreçtir, 3D Tasarım verileri nesnenin yorumlanmasına yardımcı olur. Katmanlı üretim, sübtraktif üretim teknikleriyle elde edilmesi zor olan parçaları, son derece karmaşık geometrileri, montaja ihtiyaç duyulmadan üretebilir.

3D baskı fiyatları nedir?

3D baskının fiyatlandırılması kullanılan 3D yazıcı teknolojisine, malzemeye, parçanın ölçülerine, içinin doluluk oranına, parçanın yazıcıda konumlandırılmasına, yüzey kalitesine ve parçanın geometrisine bağlıdır. Dolayısıyla 3D katı model olmadan, resim ya da fotoğrafa bağlı fiyatlandırma yapmak mümkün olmamaktadır. 3D modeliniz hazır ise, web sitemizdeki iletişim kanallarımızdan hızlıca fiyat teklif alabilirsiniz. Kullanmanız gereken teknolojiyi ya da malzemeyi bilmiyorsanız bizimle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

Üretimde 3d baskı maliyetini nasıl azaltabilirim?

Modelinizin 3d baskı maliyetini azaltabilmek için destek yapılarından olabildiğince kaçınmak bu nedenle baskı yönünü en optimum şekilde ayarlamak gerekir. Bir diğer yapılabilecek şey ise modelin iç doluluk oranının ihtiyacı karşılayacak düzeyde olması ihtiyaç fazlası bir iç doluluk kullanılmamasındır.

3D Yazıcı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

3D Yazıcılar

3D yazıcılar; oyuncakları, araç gereçleri, model uçak parçalarını dijital 3D dosyalardan üç boyutlu nesneler oluşturmak için kullanılan cihazlardır. Yaklaşık 10 yıl önce 3D baskı, nispeten bilinmiyordu ve profesyonel topluluğun ötesinde kullanılmadı. Makineler çok pahalı ve karmaşık, özel olarak endüstriyel kullanım için tasarlanmıştı ve genel kullanıcı için gerçekten uygun fiyatlı değildi. Çoğunlukla tasarımcılar ve mühendisler tarafından karmaşık üretimler öncesi prototipler veya tek seferlik cihazlar üretmek için kullanılıyordu.

Günümüzde 3D yazıcılar, rekabetçi fiyatlar, düşük bakım ve çok sayıda özellik ile son kullanıcı tarafından daha erişilebilir hale geldi. Bununla birlikte, yeni yazıcı modellerinin hemen hemen her yıl piyasaya sürülmesiyle, pazarda devasa bir 3D yazıcı çeşitliliği bulunmakta. Yakın gelecekte, evde bir 3D yazıcıya sahip olmak, bir televizyona veya bir bilgisayara sahip olmak kadar yaygın olacak. Ancak, akla birçok soru geliyor; ihtiyaçlarınıza uygun 3D yazıcıyı nasıl seçeceksiniz?

Üretim sürecinde en uygun üreticiyi nasıl belirliyorsunuz?

Üretilecek modelinizi detaylı olarak planladıktan sonra, projenizin partner ağımızda bulunan yüzlerce üretim partneri arasından en doğru ve en hızlı şekilde üretimini yapacak üretim partnerleriyle eşleşmesini sağlıyoruz. Ardından teknoloji yetkinliği ve kabiliyeti açısından üretim kriterlerinize en uygun kaliteyi sunacak üretim partnerinize projenizi açmaktayız.

Hangi 3D Yazıcı?

3D yazıcıları araştırırken en çok sorulan sorulardan biri hangi 3D yazıcının satın alınacağıdır. 3D yazıcı seçimi yapılırken öncelikle kullanım amacının net bir şekilde belirlenmesi çok önemlidir. Çok fazla 3D yazıcı modeli ve çok fazla hammadde (filament) türü bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle yapacağınız işi tam olarak belirlemeli, daha sonra hangi yazıcının belirlediğiniz işe uygun olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Genelde en pahalı 3D yazıcı işinizi en iyi şekilde çözecektir yanılgısı yaygındır. Mimari bir model mi yapacaksınız, ona göre bir 3D yazıcı seçmelisiniz. Mühendislikte hassas prototipler mi üreteceksiniz, ona göre bir 3D yazıcı tercih etmelisiniz. Ya da eğitim sektöründe mi kullanacaksınız, ona göre bir yazıcı seçmelisiniz.

3D Printer Teknolojileri

3B yazıcılar hakkında bilmeniz gereken ilk şey, tüm yazıcılar aynı yazdırma teknolojisini kullanmamasıdır. Çoğu masaüstü 3D yazıcılar, “Fused Filament Fabrication” (FFF) veya “Plastic Jet Printing” (PJP) olarak da adlandırılan “Fused Deposition Modeling” (FDM) yani “Ergitilmiş Katmanla Üretim” adlı bir işlemi kullanır. Bu baskı teknolojisi, nesne tamamlanıncaya kadar belirli bir materyalin (normalde plastik) ardışık katmanlarını döşemek suretiyle üç boyutlu bir nesneyi oluşturma işlemidir. Katmanlar, nesnenin yatay enine kesitlerine benzer; bunlar, 3D modelleme yazılımı tarafından oluşturulur ve ekstrüzyon işleminden hemen sonra sertleşen ısıtmalı bir uç (nozül/nozzle) kullanılarak plastik ekstrüzyon edilerek oluşturulur. Diğer masaüstü 3D yazıcılar ise, “Stereolitografi” (SLA) adlı işlemi kullanır; bu süreçte, bir lazer, parçayı oluşturmak için ışığa duyarlı reçine tabakası üzerinde katmanı katılaştırır. Bir diğeri ise SLS yazıcılardır. Bu yazıcı detaylarını linkte görebilirsiniz.

Neden 3D Yazıcı Satın Almak İstiyorsunuz?

3D yazıcı satın almak için birçok nedeniniz olabilir. Hayal edebileceğiniz herhangi bir şeyi üretebilme becerisine sahip olan 3D yazıcılar ile tasarımlarınızı üretmenin mutluluğu ve yaratıcılığınızı keşfetme isteği 3D yazıcı alma sebebiniz olabilir. Bir diğer sebep ise çalışmalarınızda dijital 3D tasarımlarınızı (CAD) gerçek boyutlarda üretip prototipler geliştirerek nihai ürünün üretimi için istediğiniz kadar deneme yapabilir ve çalışma arkadaşlarınız ile daha kolay geliştirmeler yapabilirsiniz.

Bu Baskıları Hangi Amaçla Almak İstiyorsunuz?

Hangi filament/materyale ihtiyacınız olduğunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak baskılar için her zaman bir hedefiniz vardır. Örneğin, gıdalar için güvenli kaplar ya da uzaktan kumandalı araba parçalarını daha güçlü ve hassas basmak isteyebilirsiniz. Bazı yazıcılar büyük baskı alanına sahip olabilir veya hızlı baskılar alabilirler, ancak ayrıntılı modellerde o kadar da iyi sonuç vermeyebilirler.

Hangi Boyutlarda Baskılar Alacaksınız?

Ne yapmak istediğinize bağlı olarak yazdırmak istediğiniz modelinizin ölçüleri yatak boyutunuz ile sınırlıdır. Küçük biblolar veya modeller bastırmayı planlıyorsanız, büyük bir yazdırma alanına sahip olmak sizin için lükstür. Tek bir basımda daha büyük öğeler yazdırmak istiyorsanız, daha fazla hacme ihtiyacınız olacak. Genellikle, 200mm (En) x 200mm (Boy) x 200mm (Yükseklik) yatak boyutlarında yazıcılar bulunmaktadır.

Ne Kadar Tecrübelisiniz?

Bu ilk yazıcınız mı olacak? Daha önce hiç 3D yazıcı kullandınız mı? Başka elektronik veya mekanik uzmanlığınız mı var mı? Elleriniz bu işe yatkın mı? Bu ilk yazıcınızsa ya da yazıcının tüm özelliklerini ve davranışlarını yaşayıp deneyimleyerek öğrenmek için zaman ya da sabrınız yoksa tak-çalıştır (plug’n play) ve kolay kullanımlı bir 3D yazıcı tercih etmelisiniz.

 Kullanım Kolaylığı Sizin İçin Önemli Mi?

Kullanım kolaylığı çok önemli bir faktördür, zira tüm 3D yazıcılar aynı kullanıma sahip değildir. Bazı 3D yazıcı üreticileri, kullanıcıların daha basit ve net bir şekilde yazıcıları kullanabilmeleri için çalışırlar. Baskı kalitesini kontrol etmenizi sağlarken kolayca ve hızlı bir şekilde basım yapmanızı sağlayan gelişmiş bir ekran ve arayüz olmasına dikkat edin.

Filament değiştirme veya ekstrüder (baskı kafası/extruder) ayarlama gibi kullanıcıyı her adımda yönlendiren makine üzerinde bulunan iyi bir ekran ile basımlarınızı çok daha kolay alabilirsiniz. Uygun fiyatlı, genellikle Çin’den gelen, yazıcıların kullanımı oldukça zor olabilir ve kod satırları aracılığıyla yazıcıyı kontrol etmeniz, uzun eğitim kılavuzlarını okumanız gerekebilir.

Endüstriyel 3D Baskı teknolojisiyle üretilen kimyasal parçaların direnç değerleri nasıldır?

Farklı malzemeler için farklı kimyasal direnç değerleri bulunmaktadır. Farklı ihtiyaçlarınıza yönelik bizimle iletişime geçerek özel bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca platform üzerinde Malzemeler bölümünde bulunan filtreleri kullanarak ihtiyaçlarınıza en uygun malzemeyi tespit edebilirsiniz.