3d Baskı Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Katman teknolojisi ile 3d baskı yapabilen 3 boyutlu yazıcı tasarımına ilişkin ilk yayınlar 1970 yılına dayanmaktadır.9 3D yazıcı için ilk patent başvurusu ise 1981 yılında Japon Dr. Hideo Kodama’nın lazer ışınıyla reçinenin kürlenme teknolojisiyle (SLA) 3d baskı alabilen hızlı prototipleme cihazı için yapılmıştı. Kodama finansal sorunlar nedeniyle projeyi tamamlayamadı. 1984 yılında ise Charles Hull ilk SLA (stereolithography) 3d printeri üretmeyi başardı. Charles’in kurduğu “3D Systems” şirketi 1986’da ilk ticari yazıcıyı üretti. Aynı yıl Teksas üniversitesinden Carl Deckard bir başka teknolojiyle çalışan (SLS; selective laser sintering) 3 boyutlu yazıcı patenti için başvurdu. Bunu 1989 yılında Scott Crump’un ilk FDM (fused deposition modeling ) 3d yazıcısı izledi.10
Takip eden 20 yıl boyunca 3d baskı teknolojisi 3d yazıcılar ile işletmelerde kullanılıp gelişmeye devam etti. 2005 yılında ise Dr Gordon 3d yazıcıları herkese ulaştırmayı amaçlayan RepRap projesini başlattı. Açık kaynak kodlu bir yazılım ile başlayan proje Maketbot markalı ilk 3d yazıcısını üretti. Böylelikle 3 boyutlu yazıcılar daha yaygın hale gelmeye başladı. Günümüzde kolay kullanımı ucuz maliyeti ile daha da yaygın hale gelmektedir.
Türkiye’de ise ilk SLA 3 boyutlu yazıcı Arçelik tarafından kurulmuştur.11 10 yıl içinde Arçelik’in RP (Rapid Prototyping) Laboratuarı Türkiye’nin ve Avrupanın en büyük laboratuvarlarından biri haline gelmiş, bunu 2000’li yıllarda kuyumculuk sektöründeki firmalar izlemiştir. 2003 yılından sonra ise 3d yazıcılar tıbbi 3d baskı uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır.