3d yazıcılarla avize üretimi nasıl yapılır? konulu bu yazımızda 3d yazıcıların örnek uygulama alanlarından biridir. Yaşam alanlarında aydınlatma sistemleri, dekoratif özelliklerinin yanında, alanın daha işlevsel kullanılması gibi önemli bir göreve sahiptir. Avizeler farklı yaşam alanlarında dekoratif özelliklere ve işlevsel özelliklere sahip olacak şekilde üretilmiş aydınlatma sistemleridir. Dolayısıyla avizeler aydınlatma koşullarının yanı sıra dekorasyon özelliği de taşımaktadır. 3d tasarım ve 3d baskının hayatımızın her alanında giderek yerini aldığı günümüzde kişiye özel butik avize tasarım ve üretimleri 3d yazıcılar ile daha pratik, daha kusursuz ve daha az maliyetle yapılabilmektedir.
3 boyutlu üretimin ilk basamağı 3d tasarım ile başlamaktadır. Tıpkı bir heykeltıraşın modeli aklında tasarlaması gibi 3d tasarımcılar da modeli mevcut görsellerden yararlanarak veya doğrudan hayal ederek tasarlamaya başlar. Bunun için tasarımın niteliğine göre matrix, maya, katia, blender, solidwork, rhino, fussion 360 vb tasarım programlarından birini kullanarak tasarlar. Bazen de doğrudan mevcut model 3d tarayıcılarla taranarak kopyalanır. (Bu programlardan Fussion 260 eğitimleri başlangıç, orta ve ileri seviye olmak üzere S43D tarafından verilmektedir. Müracaat için [email protected] adresine e posta göndermeniz yeterlidir.)
3d yazıcıda basılacak model tasarlandıktan sonra bir sonraki aşama modelin basılmasıdır. Tasarlanan ürün Cura vb. programlar ile Gcode dediğimiz 3D yazıcının anlayacağı komutlara dönüştürülür. Baskılar model detayına göre 100 mikron hassasiyete kadar inebilen FDM veya 25 mikron hassasiyetle baskı alabilen SLA yazıcılarla basılmasıdır. Yazıcıların baskı süreleri el işçiliğine göre daha kısa olduğundan üretim zamanları kısalmakta ve ürün detayları artmaktadır. Prototip tasarım ve baskılara yönelik talepleriniz S43D(www.s43d.com ) bünyesinde karşılandığı gibi www.filamentbizde.com sitesinden yazıcı satın almanız da mümkündür.
3d yazıcılarla avize yapımının son aşamasında oluşturulan ürünün seçilecek üretim metoduna göre kalıbı alınır. Bu metotlardan bir kısmı kum kalıp, bakır dövme ve silikon kalıp yöntemleridir. Son ürünler metal, cam veya seramik olarak üretilmektedir. Bu tür işlemler S43D bünyesinde yapılmamakla birlikte çözüm ortaklarımızla taleplerinizi karşılamaktayız.