Yapay Zeka İle 3D Modelleme; İnsanoğlunun yaşamını sürdürdüğü bu dünya da evren ile birlikte teknoloji de büyük bir hızla gelişmiş ve günümüze kadar gelmiştir. 3d yazıcılarda üretim için gerekli olan 3boyutlu tasarımlar çeşitli tasarım programları ile üretilebildiği gibi günümüzde yapay zeka yardımı ile de üretilebilmektedir. Henüz başlangıç aşamasında da olsa birçok değişik program ile bu şimdiden mümkün hale gelmektedir. Peki ya günümüzde nasıl yapay zeka teknolojisinden yardım alınıyor?

Özellikle görsel resim formatını belirli kriterlere göre 3 boyutlu datalara dönüştüren bu programlar temelde  yapay zeka ile insanın gerçek dünyada gördüğü nesneleri dijital ortama aktarıp  doğru bir şekilde 3d modellemesini yapmaktadır. Herhangi bir lazer tarayıcı veya çeşitli açılardan çekilen çok sayıda resimlere ihtiyaç duymadan 3d tasarım datasının oluşturulabilmesi bu programların yakın gelecekte daha işlevsel hale geleceğini söylemekte yanılmış olmayız.

Yapay zeka ile 3d modelleme nasıl Yapılır?

İçindekiler

Yapay zekadan yardım alıp 3D modelleme yaparken birçok teknikten yardım alınır. Bu teknikten bir tanesi ise fotogrametredir. Fotogrametre tekniğini kullanırken 3d modelini yapacağımız nesnenin farklı yerlerini farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar kullanılır. Bu fotoğrafları birleştirir ve yapay zeka bunu otomatik olarak yapar.

Bunu yaparken de birçok uygulamadan yardım alabiliriz. Bunlarda yardım alabileceğimiz uygulamalardan bazıları;

Blender 3D

3D animasyonda çok sık kullanılan bu program modelleme, animasyon, grafik oluşturmaya odaklanmıştır. Blender 3D ile oldukça geniş olan bu 3d dünyasını rahatlıkla keşfetmek mümkündür. Animasyonlar, özel efektler, sanat, 3D baskı modelleri ve video oyunları oluşturabilirsiniz.

ChatGPT nedir?

Yapay zekayı kullanırken işimizi kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan bu uygulama sayesinde sohbet edercesine modelinizi kısa sürede 3D data olarak ekrana aktarabilirsiniz.

ChatGPT’yi Blender ile kullanabilir misiniz?

Tabi ki kullanılabilir. Yapmanız gereken Blender programına ChatGPT’yi kurup istediğiniz komutları girmenizdir. Ardından istedilen model ekranda ChatGPT sayesinde otomatik olarak kendiliğinden belirir. Ayrıca 3d modelin tamamını kendisi modeller.

ChatGPT dışında doğrudan tasarımda kullanılan farklı araçlar da mevcuttur. Bunlardan yetkinlik açısından 3d max ve Mush3d önde gelenleridir.

3D Max

3D Max  hız ve basitlik açısından oldukça ileri seviyededir. Karakter modelleme, animasyon ile birlikte nesnelerin fotogerçekçi görüntüsünü de oluşturur. Bu sayede 3d tasarım için yaygın araçlardan biridir.

Mush 3D

Mush 3D, önceden tasarlanmış olan modelinin kalitesini artırmak için kullanılır. Aynı zamanda bu uygulama farklı animasyon kaynakları üzerinde heykel yapmak üzere gelişmiş birçok üst düzey araçlar sunar. 3d tasarımların daha kusursuz hale getirilmesinde yardımcı olur.